Vo Warholovom múzeu predstavia diela zahraničných sochárok

01.09.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 1. septembra (TASR) - Pri príležitosti nedožitých 80. narodenín zakladateľa pop-artu Andyho Warhola pripravilo Občianske združenie Najmladší Autor Peter Solej (OZ NAPS) sochárske sympózium žien z krajín V4 a ...
Vernisáž diel dvanástich autoriek z piatich krajín sa uskutoční vo štvrtok 4. septembra v tamojšom Múzeu moderného umenia Andyho Warhola. \"Zámerom projektu je vytvoriť komparatívny priestor pre variabilitu kreatívnych prístupov k sochárskej umeleckej tvorbe žien - umelkýň zo spomínaných krajín a prezentovať ich finálnu tvorbu prostredníctvom výstavy v jedinom európskom múzeu kráľa pop-artu v Medzilaborciach, \" uviedol dnes pre TASR viceprezident NAPS a kurátor Warhol Partners Gallery Martin Cubjak.
Vernisáž otvorí predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, ktorá nad podujatím prevzala záštitu. Účasť prisľúbili aj diplomati viacerých štátov, predstavitelia akademickej obce, hierarchovia cirkví i predstavitelia regionálnych samospráv.
OZ NAPS založil Solej v októbri 2004, počas príprav svojej štvrtej knihy o slovenskej mene. Cieľom OZ je podporovať vzdelávanie a realizovať aktivity v oblasti kultúry, ochrany a rozvoja duchovných hodnôt. Predsavzatím Rady NAPS je vybudovať z OZ kvalitnú organizáciu tretieho sektora, ktorá bude spoločnosti prinášať aktivity na aktuálne a diskutované témy. OZ NAPS pripravuje tiež jesenný už štvrtý ročník ekumenického koncertu za účasti kresťanov aj židov, ktorý sa uskutoční 25. septembra v Košiciach.
Peter Solej sa narodil 14. apríla 1987 v Humennom. Odbornej literárnej činnosti sa začal venovať už ako deviatak na základnej škole, kedy vydal svoju prvotinu Prehľad slovenskej meny 1993-2001, čím sa stal najmladším autorom odbornej literatúry na Slovensku i vo svete. Počas gymnaziálneho štúdia publikoval ďalšie tri knihy. Vlani v septembri vydal piatu publikáciu o novodobom medailérskom diele slovenskej mincovne v Kremnici. Je držiteľom viacerých významných ocení.
 

Vyberte región